ponedeljek, 28. maj 2007

Radio Študent - Univerzitetni info blok (pregled dogajanja)

Po skoraj 40 letih, ko je prav tako vrelo po vsej Evropi, so slovenski študentje minuli ponedeljek spet zasedli Filozofsko fakulteto. Le da danes študentje stojijo nasproti ravno tistim, ki so takrat najglasneje vpili za levo usmerjeno politiko. Takrat so vpili tudi proti medijem, ki so prav tako osupljivo uravnoteženo ne-poročali o tistem osemurnem literarnem maratonu novembra leta 1970.

Skupina študentov se je tako samoiniciativno organizirala v Avtonomno tribuno, ki proti neoliberalnim reformam visokega šolstva protestira in razpravlja že teden dni. Če je policija pred tribuno na FDV naredila banalno začetniško napako, pa je ob četrtkovi simbolični odstavitvi ministra Zupana pred vladno palačo dogajanje spremljala tako mirno in eterično, da bi bil navdušen tudi Dalaj Lama. Zasedba Avtonomne tribune sicer eksponentno raste, pisma podpore pa kar dežujejo. Samoiniciativno organizirane študente so s pismi podpore med drugim zasuli Študentska organizacija Univerze na Primorskem, ŠOU v Ljubljani, poslanska skupina Zares, Mirovni inštitut in Civilna inicijativa izbrisanih aktivistov.

Akcije študentov pa očitno niso pustile hladnega niti predsednika vlade. V kabinetu predsednika vlade so namreč torkov obisk študentov na visokošolskem ministrstvu označili kot incident in nasilen govor ulice. Oster odziv Študentske organizacije Slovenije – ŠOS, da imajo študentje pravico do legitimnega izražanja kritičnih mnenj, so nato v kabinetu označili kot zavajujoč. Dan po obisku študentov na ministrstvu za visoko šolstvo pa so z ministrstva sicer sporočili, da se javna razprava o osnutku predloga zakona o visokem šolstvu in raziskovalno-razvojni dejavnosti začne šele, ko bo v parlamentu sprejeta Resolucija o nacionalnem programu visokega šolstva 2007-2010.

V odgovor na enostranske poteze vlade so visokošolski in raziskovalni partnerji v petek slovesno podpisali deklaracijo o položaju in prihodnjem urejanju visokega šolstva, znanosti, umetnosti in raziskovalno-razvojne dejavnosti. Poleg vseh treh javnih univerz so deklaracijo podpisali še ŠOS, Konferenca raziskovalnih inštitutov Slovenije – KORIS, Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture – SVIZ, Inženirska akademija Slovenije, Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti ter Neodvisni sindikat delavcev Univerze v Ljubljani. Deklaracija pa ostaja odprta za pridružitev ostalih institucij akademske in raziskovalne skupnosti.

No, nekaj podobnega pa se je podpisovalo tudi na otoku. Na ministrski konferenci v Londonu so ministri razpravljali o viziji evropskega visokošolskega prostora po letu 2010 in ob koncu srečanja podpisali Londonski komunike. Eno glavnih težišč je mobilnost študentov in profesorjev, niso pa pozabili omeniti niti socialne dimenzije bolonjskega procesa.

Na srečanju ministrov so med nove članice bolonjskega procesa sprejeli tudi Črno Goro, ki je tako postala 46. članica. V komunike pa so med drugim zapisali tudi nadvse zanimivo pobudo ministra Zupana za neodvisno evalvacijo bolonjskega procesa v desetletnem obdobju do leta 2009. Neverjetno, kaj lahko naredi sprememba klime, kajne?

V Bruslju pa se je aklimatiziral minister za šolstvo in šport Milan Zver, ki je razgrnil načrt pomembnejših dogodkov na področju izobraževanja v času slovenskega predsednikovanja Evropski uniji. Najpomembnejša bo neformalna ministrska konferenca, ki bo potekala predvidoma konec marca v Ljubljani. Tu naj bi ministri prvič analizirali mednarodni program ocenjevanja dijakov PISA ter razpravljali o korakih po letu 2010, ko se izteče sedanji program izobraževalne politike.

Vlada pa je sprožila tudi ofenzivo proti rektorici Univerze na Primorskem Luciji Čok. Očitajo ji hude napake pri vodenju in glavno krivdo za finančne težave univerze. Ministrstvo za visoko šolstvo je tako Okrožnemu državnemu tožilstvu v Kopru naznanilo sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic v zvezi s postopkom izvajanja obnove stavb Armerije in Foresterije. Rektorica tega ni želela komentirati, saj naznanila še ni prejela. Za Dnevnikov Objektiv pa je povedala, da je senatorje univerze pred dnevi državni sekretar Dušan Lesjak prišel prijazno opozorit, naj premislijo, kako bodo odločali o zakonu o visokem šolstvu.

No, vlada pa je tudi prijazno dala soglasje k razpisom za vpis v podiplomski študij v prihodnjem študijskem letu. Trem javnim univerzam se letos pridružuje še Univerza v Novi Gorici. Koncesije pa so bile podeljene še Jambrekovi Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije Kranj, Evropski pravni fakulteti in Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici ter Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije Celje.

vir: http://www.radiostudent.si/article.php?sid=12019

Ni komentarjev: