torek, 17. november 2009

Protestno pismo zaradi izgredov prejšnji četrtek

Spoštovano vodstvo FDV,

spodaj navedene zaposlene in zaposleni na FDV najostreje protestiramo proti fizičnim izgredom in sramotnemu maltretiranju naših študentk in študentov, ki so ji jih privoščili varnostniki, policisti in neonacisti med posvetom vojaške organizacije na FDV zadnji četrtek, 12. novembra. Zavzemamo se za naslednje.

1. PROTI PRISOTNOSTI VOJSKE NA FDV. Vojaške uniforme nimajo kaj početi na akademski instituciji: kot se je izkazalo tudi v tem primeru, z vojsko ni možen noben dialog iz preprostega razloga, ker je to vojska, ki priznava le argument moči in ne moči argumentov. Civilisti - študentje - ki se niso strinjali s prisotnostjo vojske na akademski instituciji, so bili grobo fizično odstranjeni. O tem priča tale posnetek
http://www.youtube.com/user/protimilitarizaciji#p/a/u/2/ck_J0GDhMAw . Vojska naj ostane v vojašnicah, tam dela še najmanj škode, in tam naj si organizira takšne in podobne posvete in parade.

2. PROTI PRISOTNOSTI POLICIJE NA FDV. Oboroženi policaji nimajo kaj iskati na akademski instituciji: fakulteta mora biti prizorišče odprte in mirne diskusije študentov in znanstvenikov, ne pa pendrekov in orožja (
http://www.youtube.com/user/protimilitarizaciji#p/a/u/1/GszHTeWf4Ks ). Zahtevamo pojasnilo, kdo in zakaj jih je poklical na fakulteto, ter zakaj so kar počez popisovali naše študente - koga naj bi branili in pred kom, če naj bi bil posvet akademski in če so študentje pacifistično izražali svoja mnenja? Nihče od nas zaposlenih doslej ni videl policaja ne na naši fakulteti, ne na nobeni drugi akademski instituciji - obstaja nenapisano pravilo, da orožje ne sme čez prag univerze (zunaj zakonskih preiskovalnih pooblastil, ki pa v tem primeru nikakor niso bila izkazana). Policija naj raje lovi kriminalce in prekupčevalce z orožjem, kot pa maltretira naše študente.

3. PROTI PRISOTNOSTI NEONACIZMA NA FDV. Že pred leti, 2006 je bila na senatu FDV dana pobuda za spremljanje nestrpnosti zaradi zgodnjih znakov pojavljanja neonacistov in neonacističnih organizacij, ki pod lažnimi maskami domoljublja širijo nacistično propagando in novačijo za svoje nacistične organizacije, kot so Tu-je-si (
http://www.tu-je.si/ ), hervardi( http://www.hervardi.com/ ) in desničarski skinheadi. Obstajajo indici, da so med vodilnimi člani teh organizacij žal tudi naši študentje. Eden izmed njih, očitno med bolj fanatičnimi, je sprovociran nad organiziranjem mirnega protesta zoper posvet vojaške organizacije na FDV, na mailing listi študentskega časopisa Tribuna grozil z naslednjimi besedami (navajam spodaj, v poševnem tisku), ki so jih potem ekstremni desničarji tudi uresničili, saj so se fizično lotili protestnikov.


---------- Forwarded message ----------
From: Matej Fugina <matej.fugina@amis.net <
mailto:matej.fugina@amis.net> >
Date: 2009/11/11
Subject: Re: ŠTUDENTSKA AKCIJA - NATO OUT!! VABILO
To: casopistribuna@googlegroups.com <
mailto:casopistribuna@googlegroups.com>

Fantje in dekleta, glavo v roke! Obljubljam vam in tega se
nameravam(o) 100% držati: če bo kdorkoli sral po FDV-ju s svojimi
skvoterskimi "black-block" protiimperialističnimi izpadi, ga bomo fizično
odnesli ven. Dogodek bo organiziran na visokem nivoju, namenjen pa bo resni
diskusiji o prihodnosti evro-atlantskih integracij. Če se z njimi ne
strinjate, imate možnost se dogodka udeležiti in podati konstruktivno
kritiko, ki naj bo argumentirana. Lepljenje prečrtanih svastik,
"grafitiranje" stranišč ipd bo strogo sankcionirano. To ni metelkova.


Nosilce takih idej in žal tudi akcij - pred meseci so tako z nacističnimi znaki popisali enega izmed prostorov na FDV - je mogoče takoj prepoznati, saj se ponosno oblačijo v neonacistična oblačila in izkazujejo skrajno desničarske simbole. Zato pozivamo pedagoge in tudi vodstvo FDV, da s sredstvi, ki jih imamo na razpolago - torej z našim znanjem, odprto diskusijo in strpnostjo - stopimo po robu tem organiziranim posameznikom.

Skratka, dogajanja prejšnji četrtek niso v ponos naši fakulteti, ki je in mora ostati prizorišče kritične diskusije, svobode govora in avtonomije zoper katerokoli moč: vojaško, policijsko ali neonacistično. Kaj takega se ne sme nikoli več ponoviti.


Mitja Velikonja

Aleš Debeljak

Žiga Vodovnik

Andrej Lukšič

Gregor Petrič

Cirila Toplak

Franc Trček

Mirjana Ule

Sašo Slaček

Blaž Ilc

Mirt Komel

Vasja Lebarič

Tanja Rener

Peter Stanković

Aleš Črnič

Igor Vobič

Tanja Kamin

Andrej Kurnik

Luka Zevnik

Ksenija Šabec

Gregor Tomc

Andreja Vezovnik

Metka Mencin Čeplak