torek, 14. oktober 2008

IZJAVA AVTONOMNE TRIBUNE O PRODAJI PROSTOROV UNIVERZE NA PRIMORSKEM

Naše primorske kolegice in kolegi se danes borijo za svoje študijske prostore. Njihov boj za konkreten prostor v stavbah Foresterija in Armerija razumemo kot del splošne in temeljne borbe za znanje v pogojih neoliberalnega kapitalizma. V času, ko privatni kapital za nekatere postaja legitimni upravljalec znanja, privatne univerze pa s tem priviligirane izobraževalne institucije, je takšno razumevanje nujno ozadje, na katerem gradimo naše delovanje.

Nedavno je oblast lansirala predlog novega zakona o visokem šolstvu, ki bi razbil univerzo na posamezne, nepovezane dele in jih s tem vrgel v spone privatizacijskih procesov. Takrat nam je uspelo ta naskok začasno ustaviti, minister Zupan kot glavni promotor neoliberalnih sprememb na področju visokega šolstva pa je poniknil v lokalnih političnih meandrih. A njegov projekt še vedno živi. O tem pričajo dogajanja v zvezi z akreditacijo Nove univerze, o tem priča fundamentalno sovraštvo do humanistike, katerega zadnja manifestacija je dražba, ki se v kratkem obeta primorski univerzi.

Za nas je situacija jasna: univerza ni podjetje in znanje ni blago. Brez znanja, ki je producirano svobodno in avtonomno, ni svobode. Jasno nam je, zakaj oblastem in kapitalu to ne diši. Oni namreč potrebujejo pridnega državljana, ki po svetu hodi s plašnicami neukosti in oborožen s plitvimi propagandnimi floskulami. Naše znanje ni in ne bo podrejeno zakonitostim prostega trga, katerega stranpoti v zadnjih tednih sicer tako spektakularno polnijo naslovnice svetovnih medijev. Namesto da bi tudi univerze ustvarjale avtonomne prostore, kjer bi se lahko oblikovale alternativne rešitve za zablode neoliberalnega kapitala, se z javnim denarjem rešuje luksuz njegovih upravljalcev. Za nas je to nesprejemljivo! Znanje mora odgovarjati interesom študentov, profesorjev in celotne družbe, ne pa kapitalu in njegovim političnim vazalom.

Vseskozi smo na preži in opazujemo poteze aktualne in prihajajoče oblasti. Naj se ne skrivajo za medsebojnim plehkim obtoževanjem in naj se jasno izjasnijo, kakšno znanje in kakšen študij si želijo. Pri tem naj ne pričakujejo, da nas bodo prepričale bedne floskule o fleksibilnosti in prilagajanju trgu. Danes pravite, da zgolj prodajate univerzitetne prostore, a v resnici prostore univerze spreminjate v prodajalne. A vedite: univerza je naša, nanje je naše. Ne pustimo si ju vzeti.

ŠTUDIJ JE PRAVICA!
O PRAVICAH SE NE POGAJAMO!
PRAVICE SO IZBORJENE, NE PODELJENE!


Avtonomna tribuna
Ljubljana, 14.10.2008

Kontakt: avtonomnatribuna(at)gmail.com
Blog: avtonomnatribuna.blogspot.com
Podpiramo tudi: http://univerzaninaprodaj.blogspot.com, http://alternativa-obstaja.blogspot.com/