sreda, 30. maj 2007

Delo: "Študenti pozivajo k umiku predloga zakona"

Ljubljana - Avtonomna tribuna študentov je po ponedeljkovem posvetu sklenila, da vlado in ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jureta Zupana pozove k umiku osnutka predloga zakona o visokem šolstvu in raziskovalno razvojni dejavnosti. Študentje so obsodili tudi policijski nadzor in pritisk nad poročanjem Radia glas Ljubljane, ki je minuli teden poročal o aktivnostih Avtonomne tribune, so sporočili iz te neformalna študentske skupine.

Dejstvo, da je bil osnutek zakona v vmesnem času zaradi ostre opozicije prekvalificiran v interno delovno gradivo, je za študente, združene v Avtonomni tribuni, povsem nepomembno, so zapisali v sporočilu za javnost.

V skladu z deklaracijo rektorske konference ter visokošolskih in raziskovalnih partnerjev v visokem šolstvu, ki so jo podpisali minuli petek, študentje od vlade in ministra Zupana zahtevajo, naj vsako nadaljnje zakonsko urejanje področja visokega šolstva poteka "na povsem novih izhodiščih" - pri pripravi tako osnutka kot tudi končnega predloga zakona naj aktivno sodelujejo zaposleni na univerzah in študenti. Ministru predlagajo in pričakujejo, da se bodo usklajevalni postopki začeli v začetku prihodnjega študijskega leta.

"Na ta način bo vlada pokazala konstruktivno držo in resnično dokazala, da verjame v partnerstvo vseh akterjev, in si ponovno pridobila zaupanje, ki je zaradi dosedanjega poteka priprave zakonskih rešitev močno načeto," še poudarjajo v Avtonomni tribuni.

Zaskrbljeni pa so, ker je policija obiskala Radio glas Ljubljane (RGL), ki je v okviru informativnega programa poročal o aktivnostih in stališčih študentov. Takšni pritiski na svobodo novinarskega poročanja so za Avtonomno tribuno "povsem nesprejemljivi" in menijo, da bi to moralo veljati tudi "za demokratično družbo, kakršna si Slovenija želi biti", še piše v sporočilu za javnost.

Ni komentarjev: