ponedeljek, 19. oktober 2009

Solidarnostno srečanje in diskusija: Država proti avtonomno organiziranim študentom in študentkam

Kje: Infoshop, Metelkova
Kdaj: Četrtek, 22. oktober 2009, ob 19.00h

Okrajno sodišče v Ljubljani je te dni enemu od udeležencev zasedanja Avtonomne tribune pred poslopjem Vlade, ki je bilo 24. maja 2007, naložilo plačilo kazni za “organiziranje in izpeljavo” nedovoljenega shoda v višini 233 evrov.

Kazen se nanaša na akcijo, v kateri smo kot avtonomno organizirani študentke in študenti sodelovali mnogi. Zato moramo tudi odgovornost zanjo prevzeti skupaj, ne glede na to, da smo jo takrat vsi razen enega odnesli brez kazni. Solidarnost mora praksa postati.

Vse, ki ste aktivno sodelovali pri tej akciji in pri ostalih akcijah Avtonomne tribune, vse, ki ste te akcije neposredno ali posredno podpirali in vse ostale, ki ste bili in ste še vedno mnenja, da je študij pravica in ne privilegij, vabimo, da se udeležite solidarnostnega srečanja in diskusije in tudi po svojih denarnih zmožnostih prispevate za plačilo sicer povsem neupravičene kazni.

Pridimo v Infoshop, predebatirajmo, kaj se je dogajalo pred dvema letoma, poglejmo kak filmček in fotografije iz tistih časov in skupaj razmislimo, kaj bomo danes storili, da bo študij in univerza v resnici imel kak smisel.

Nesmiselno se nam zdi plačevati kazni zgolj zaradi tega, ker v praksi uveljavljamo naše pravice. Žal druge opcije trenutno nimamo. Je pa država ponovno jasno pokazala, kako v resnici razume svobodo združevanja in javnega govora. Ne pustimo, da nas to utiša.

Ozadje takratnega dodajanja:

Pred dvema letoma in pol je vlada pripravila zakon o visokem šolstvu, s katerim je poskusila v enem zamahu uvesti šolnine, razbiti javne univerze na manjše enote in začeti z njeno privatizacijo. Projekt je strumno vodil sedaj že zdavnaj pozabljeni minister Zupan.

V odziv na vladne načrta smo se avtonomni študenti in študentke na več fakultetah organizirali v Avtonomno tribuno. Zasedli smo avle Fakultete za družbene vede, Filozofske fakultete, Fakultete za socialno delo in Fakultete za farmacijo. Šli smo tudi na ulice, do ministrstva za visoko šolstvo, pred vlado. Zahtevali smo umik smešnega predloga zakona in razpravljali o tem,
kakšno univerzo pravzaprav hočemo, saj je že obstoječa precej daleč stran od česarkoli, kar bi se nam zdelo smiselno.

Naše avtonomno organiziranje je vse ujelo nepripravljene. Poleg Vlade tudi uradne študentske organizacije, ki niso imele druge izbire kot da podprejo neodvisno študentsko akcijo, ki je niso ne organizirale, ne želele. Drugega jim tudi ni preostalo, če so želele ohraniti vsaj trohico kredibilnosti pred študenti in študentkami.

Izkazalo se je, da smo v bitki, ki smo jo začeli v trenutku, ko so se dežurni upravljalci države zdeli arogantno nedotakljivi, zmagali. Vlada se je umaknila, predlog zakona je ostal v predalu, minister je osramočen odstopil, zamenjala ga je ministrica, katere edina naloga je bila, da čimbolj nevidno
prekrmari leto do volitev, kar ji je tudi uspelo.

Za osvežitev spomina v besedi in sliki:

zasedanje AT v avli Filozofske fakultete:
http://avtonomnatribuna.blogspot.com/2007/05/fotografije-zasedbe-filofaksa-215007.html
AT na Ministrstvu za visoko šolstvo:
http://avtonomnatribuna.blogspot.com/2007/05/avtonomna-tribuna-na-ministrstvu.html
AT zaseda pred Vlado, fotografije:
http://avtonomnatribuna.blogspot.com/2007/05/fotografije-protesta-pred-vlado-2.html
AT zaseda pred Vlado, video:
http://avtonomnatribuna.blogspot.com/2007/05/posnetek-protesta-pred-vlado.html

Vnovič zavpijmo:

ŠTUDIJ JE PRAVICA!
O PRAVICAH SE NE POGAJAMO!

PRAVICE SO IZBORJENE, NE PODELJENE!