torek, 10. julij 2007

Vabilo: TABOR AVTONOMNE TRIBUNE, 25. 7. - 29.7. 2007

TABOR AVTONOMNE TRIBUNE (25. 7. - 29.7. 2007)


Glavne teme: reforme visokega solstva lokalno in globalno, studentski boji po svetu, avtonomno druzbeno-politicno delovanje/organiziranje, studentska vprasanja, aktivnosti AT, globalizirani svet...

Tabor Avtonomne tribune, na katerem bomo gradili alternative napovedanim reformam visokega solstva in se ukvarjali z drugimi pomembnimi druzbeno-politicnimi vprasanji, bo potekal od 25. - 29.7. 2007. Na srecanju bomo reflektirali dosedanje delovanje AT in naredili nacrt za nadaljnje aktivnosti. Prav tako bomo spregovorili o sorodnih bojih po svetu in drugih stvareh.

Tabor je samo-upravnega znacaja, kar pomeni, da vsi opravljamo vse, kar je potrebno (vkljucno s kuhanjem in ciscenjem) in da program dela/srecanja ustvarjamo skupaj.

Vsi, ki bi zeleli sodelovati na Taboru AT, naj se cimprej javijo!

Prijave in informacije: avtonomnatribuna[at]gmail.com, 040 435997 (Anita)

Potrebne so vase ideje in predlogi ter vas angazma, zatorej - aktivirajte se!

avtonomnatribuna.blogspot.com
avtonomnatribuna[at]gmail.com

Posreduj naprej!

--
Avtonomna Tribuna

O PRAVICAH SE NE POGAJAMO!
PRAVICE SO IZBORJENE, NE PODELJENE!

Zupan umaknil zakon!

Visokošolski in raziskovalni partnerji so v izjavi za javnost zapisali, da pozdravljajo odločitev ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jureta Zupana, da umakne osnutek predloga zakona o visokem šolstvu in raziskovalni dejavnosti. Na ministrstvu so sicer nad izjavo partnerjev začudeni in jo imenujejo za "izkrivljeno", več informacij pa ne dajejo. Kljub vsemu je jasno, da je omenjeni osnutek zakona pristal tam kamor spada - to je na smetišču.

Predlog zakona je - takoj ko je v začetku aprila prišel v javnost - sprožil burne odzive v javnosti in na univerzi. Ministrstvu se je očitalo, da je bil zakon pripravljen brez sodelovanja s ključnimi akterji v visokem šolstvu, ki se jih zakon najbolj tiče, prav tako pa je bil postavljen na popolnoma zgrešenih izhodiščih. Zakon je med drugim na stežaj odpiral vrata privatizaciji in razbitju obstoječih javnih univerz, uvajanju šolnin in popolni podreditvi študija zakonitostim trga in kapitalističnemu sistemu.

Na osnutek so se ostro odzvali v vodstvu vseh univerz in ga v celoti zavrnili. O tem osnutku se po njihovem ni mogoče niti pogovarjati. Samo-organizirali so se študenti in vzpostavili Avtonomno tribuno, ki je od vsega začetka svojega delovanja preko svojih akcij ministra Zupana večkrat pozvala naj sporni osnutek umakne. Svoje so diskusiji o reformah visokega šolstva dodali tudi sindikati in študentske organizacije, ki so med drugim sodelovali pri organiziraciji številnih okroglih miz in tribun na to temo, k umiku zakona pa so ministra pozvali tudi nekateri nekdanji rektorji.

Čeprav se je pred nekaj tedni še zdelo, da od arogantne oblasti ni pričakovati posluha, in da svoje načrte mislijo speljali zlepa ali zgrda, pa je bil pritisk javnosti očitno prevelik. Ministrstvo je z visoko šolskimi partnerji oblikovalo "delovno skupino za pripravo izhodišč za pripravo zakona o visokem šolstvu in raziskovalni dejavnosti", kar pomeni, da bo potrebno načrte za reforme visokega šolstva oblikovati na novo od začetka in na način, ki je edino primeren - s sodelovanjem vseh tistih, ki se jih zakon tiče.

Visoko šolski in razvojni partnerji v izjavi za javnost še povdarjajo, "da imajo nepremišljene in neusklajene spremembe na področju visokega šolstva, ki temeljijo zgolj na prisilni nujnosti sprememb, brez usklajevanja s partnerji, lahko nepredvidljive in dolgoročne negativne posledice". Zato so zelo začudeni in razočarani nad nedavnimi izjavami ministra za šolstvo in šport Milana Zvera, ki je dejal, "da je potrebno zakon sprejeti kakršen koli že, pa čeprav brez upoštevanja stališč in pripomb partnerjev".

Vsi vpleteni zdaj upajo, da bodo metode oblasti, ki jih navadno uporablja - sprenevedanje, prezir, aroganca, kriminalizacija - tokrat postavljeni na stranski tir, in da bodo v ospredje prišle tiste, ki so za demokratično državo primerne - dialog, usklajevanje, upoštevanje različnih mnenj ipd. Reforme visokega šolstva so preveč kočljive, da bi bile lahko opravljene z levo roko. Zatorej pričakujemo resno in odločno delo vseh akterjev pri pripravi teh reform, nadejamo pa se tudi nadaljnjega aktiviranja in mobilizacije študentov in drugih, saj je ravno sodelovanje baze tisto, ki lahko prinese dobre in primerne spremembe.

Pojasnilo policije o zadrževanju skupine študentov

Povezava do "pojasnila" se nahaja TU.

Ogled posnetka Avtonomne tribune na
Ministrstvu za visoko šolstvo in znanost je mogoč TU.