torek, 12. junij 2007

Sporočilo za javnost : Z masiranjem za »sproščeno Slovenijo«

(Ljubljana, 12. junij 2007) Avtonomna tribuna študentov se bo udeležila današnje javne tribune Zbora za republiko z naslovom »Sproščena Slovenija leta 2007?«, ki bo potekala ob 19. uri v Cankarjevem domu v Ljubljani. Na njej bodo študentje opozorili na avtoritarne poteze Vlade RS in članov Zbora za republiko, ki poskušajo na silo »sprostiti« študente, tako kot so se že pred njimi lotili predstavnikov drugih družbenih skupin. V ta namen bodo študentke in študenti uprizorili javno vladno masiranje družbenih skupin, ki ga bodo izvedli v glavni avli Cankarjevega doma, če ji bodo predstavniki Zbora za republiko to preprečili, pa na ploščadi pred Cankarjevim domom.

Zboru za republiko predseduje dr. Peter Jambrek, ki je solastnik dveh privatnih visokošolskih zavodov in eden od piscev osnutka predloga Zakona o visokem šolstvu in raziskovalno-razvojni dejavnosti. Dr. Jambrek je na včerajšnji novinarski konferenci ocenil, da je Slovenija glede sproščenosti šele na četrtini ali na tretjini poti, da bi »vsaj približno sanirali 12 let nesproščenosti na 50 let podlage diktature«. Študentke in študenti, zbrani okoli Avtonomne tribune se ob tem sprašujejo, ali bomo po Jambrekovem mnenju za dosego resnične »sproščenosti« v Sloveniji morali potrpeti še najmanj 50 let vladavine trenutne politične opcije, ki bo postopoma vodila v sproščeno diktaturo. To je sicer občutno več od obdobja, ki ga je vladavini Slovenske demokratske stranke (SDS) ob praznovanju njene 17. obletnice 17. februarja 2006 napovedal trenutni predsednik Vlade RS Janez Janša, opozarjajo študentje. Janša je na slavnostni akademiji SDS namreč napovedal, da bo vladavina SDS trajala »najmanj desetletje«.

Avtonomna tribuna se je odzvala tudi na trditve moralnega teologa dr. Ivana Štuheca, člana komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci, Strateškega sveta za kulturo, znanost in izobrazbo pri predsedniku Vlade RS, Strokovnega sveta za zasebno šolstvo pri Ministrstvu za šolstvo in šport ter Sveta RTV Slovenija.

Študentke in študenti poudarjajo, da je ravno vlada tista, ki s predlogi zakonskih sprememb posega v avtonomijo univerz, čemur so se uprli predstavniki največjih univerz, Inženirske akademije Slovenije, Študentske organizacije Slovenije ter sindikatov SVIZ, NSDUL in VIR, torej praktično celotna visokošolska skupnost in vsi partnerji na področju visokega šolstva. Predlog Zakona o visokem šolstvu in raziskovalno-razvojni dejavnosti je poleg tega tudi konceptualno zgrešen, pravno nedodelan in ustavno sporen. Če bi minister resno upošteval opozorila visokošolske skupnosti, bi sporni predlog umaknil in v sodelovanju s partnerji v visokem šolstvu začel pripravljati nov predlog zakonskih sprememb, dodajajo študentje. Študentje poudarjajo, da avtonomija leži ravno v demokratičnem in čim širšem razpravljanju o prihodnosti visokošolskega prostora, ki ga pisci osnutka zakona ter drugi pobudniki privatizacije nikakor niso upoštevali.

Avtonomna tribuna študentov je opozorila tudi na trenutne poskuse vlade, da bi »sprostila« visoko šolstvo in študente, kar je razvidno iz predlogov Zakona o štipendiranju in Resolucije o Nacionalnem programu visokega šolstva RS 2007-2010 (NPVŠ). Zakon o štipendiranju je Ministrstvo za delo, družino in socialne družine konceptualno spreminjalo, potem ko je bil že usklajen s Študentsko organizacijo Slovenije. Spremenjeni predlog radikalno posega na področje štipendiranja in bo privedel do razpada sistema Zoisovih štipendij na eni strani ter oteženega dostopa do republiških štipendij na drugi, kar bo kumulativno pomenilo samo še dodatno zmanjšanje števila štipendij, opozarjajo študentje. V predlogu resolucije NPVŠ pa je Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo med drugim napovedalo 7 do 10 univerz, omejevanje študentov pri izbiri študija, nadzor študentskih obveznosti, ukrepe za spodbujanje študentov k vpisovanju v programe naravoslovja, tehnike in zdravstva, omejevanje panoge študentskega dela ter spremembo prioritet pri gradnji študentskih domov.

Dejstvo je da je raven sproščenosti v zadnjih letih drastično upadla, ukrepi vlade in raznih zborov pa situacijo še dodatno zaostrujejo. Demontaža socialne države je očitna.

Tako se bo Avtonomna tribuna študentov med zasedanjem Zbora za republiko pridružila prizadevanjem njegovih članov, da bi dosegli bolj »sproščeno« Slovenijo. V ta namen bodo študentke in študenti uprizorili javno masiranje različnih družbenih skupin. V predstavi se bodo že »sproščeno zmasiranim« medijem, predstavnikom delavcev in policistom pridružili trenutno »sproščeno masirani« študentje, predstavniki univerz in predstavniki javnega zdravstva, katere bodo »sproščeno masirali« predstavniki Vlade RS in Zbora za republiko. Medtem pa bodo na nadaljnjo »sproščeno« obravnavo potrpežljivo čakali predstavniki družin in mladih. Avtonomna tribuna bo simbolno masiranje uprizorila v glavni avli Cankarjevega doma, če ji bodo predstavniki Zbora za republiko to preprečili, pa se bo dogodek odvil na ploščadi pred Cankarjevim domom.

VABLJENI!

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Odlično spisano in konceptualizirano.