sreda, 23. maj 2007

Mladi forum Socialnih demokratov: "Slovenija že spominja na Belorusijo"

IZJAVA ZA JAVNOST

Slovenija že spominja na Belorusijo
(Odziv Mladega foruma SD na nesprejemljivo posredovanje policije nad študentskimi protestniki)

V Belorusiji v razne institucije verjetno res ne mora vsak, ki ima kakršnokoli drugačno mnenje od vladajoče garniture. Vrata so najbrž zaklenjena in okrog njih mrgoli policistov. Ko smo zadnjič preverjali, v Sloveniji, vsaj do minulega incidenta s študenti, še ni bilo tako. Prepričani smo namreč, da živimo v demokratični družbi, kjer lahko vsak posameznik ali skupina izrazi svoje drugačno mnenje, to sporoči javnosti in v obliki različnih akcij na to tudi opozarja.

Protest zaradi nasprotovanja predlogu Zakona o visokem šolstvu, ki so ga včeraj izvedli študentje, je bil verjetno izveden zaradi nestrinjanja napovedani privatizaciji slovenskega šolstva in rušenju avtonomije univerz. Ob tem naj bi izražanje mnenj, svoboda govora in svoboda gibanja še vedno bile osnovne človekove pravice.

Verjetno bi vladi republike Slovenije olajšali vladanje v Sloveniji, če bi s posebnim Zakonom, da je stvar tudi legalna, označili skupine večje od treh kot neprijavljeno zborovanje, in bi lahko že preventivno utišali mnenja, ki niso po godu trenutne oblasti.

Peter Jambrek, ideološki vodja desnice in ustanovitelj vsaj dveh privatnih visokošolskih zavodov naj bi menil, da ljudje, ki hodijo na privatne fakultete, za to ogromno plačajo, zahtevajo tudi kvaliteto od profesorjev in programa študija, medtem ko tisti, ki se šolajo brezplačno, stremijo le k diplomi, ki od njih ne bo zahtevala veliko dela.

Takšna izjava je jasen znak, da tukaj gre le za nasilno privatizacijo univerz in nespoštovanje mnenj študentov in profesorjev, ki zaradi izražanja drugačnega mnenja in nestrinjanja doživljajo neutemeljeno enourono kontrolo policistov. Slovenija namesto kvalitetnih privatnih šol dobiva visokošolska podjetja, ki so v lasti peščice pokvarjenih posameznikov, pri vsem tem pa jim pomaga trenutna vlada.

Ta upor študentov jasno napada koncept neoliberalne, konzervativne politike in način vladanja v Sloveniji. Mladi forum SD ne more mirno gledati očitna kršenja človekovih pravic, saj bodo v nasprotnem primeru le-ta postala stalna praksa vladajoče garniture.

Pozivamo vse državljanke in državljane RS, naj se zamislijo nad zelo nesproščenim ozračjem v naši državi in načinom delovanja slovenske vlade. Sprašujemo se, kam takšna ravnanja vodijo in kakšne prihodnosti se lahko nadejamo?

Dejan Levanič
Predsednik Mladega foruma SD

vir: http://www.mladiforum.org/sporocila_izjave.php?action=show&id=137

170 komentarjev: