sreda, 23. maj 2007

24.com: "Študentje zasedli fakulteto"

Na Fakulteti za družbene vede študentje nadaljujejo diskusijo o problematiki študija in o reformah šolstva.

Dogodek organizira neformalna študentska skupina Avtonomna tribuna študentov in je nadaljevanje ponedeljkove odprte diskusije na Filozofski fakulteti in javne tribune na Fakulteti za družbene vede. Skupina se zavzema za razbitje apatije med študenti ter mobilizacijo študentk in študentov v povezan boj proti neoliberalnim reformam.

V ponedeljek je že skupina 90 študentov med 12.00 in 14.30 uro zasedla glavno avlo Filozofske fakultete. Skozi razpravo je skupina študentov izoblikovala izjavo, v kateri so se opredelili proti neoliberalnim reformam visokega šolstva in podreditvi vseh vidikov družbenega življenja logiki prostega trga.Avtonomna tribuna študentov je tako v celoti zavrnila predlog Zakona o visokem šolstvu in raziskovalno-razvojni dejavnosti (ZVŠRRD) in zahtevala, da vsako nadaljnje zakonsko urejanje tega področja brezpogojno spoštuje avtonomijo univerze, ki ni podjetje. Študentje so zahtevali brezplačen in splošno dostopen študij ter znanje, ki ne sme biti predmet privatizacije in profitne logike. Poudarili so, da je univerza v rokah študentov in ne v rokah oblastnikov in kapitala.

Na Fakulteti za družbene vede se je že včeraj v sklopu javne tribune z naslovom "Dobrodošli na McUniverzi" zbralo okoli 300 študentov. Med razpravljavci so bili ugledni profesorji, predstavniki študentov in sindikati. Pred včerajšnjo javno tribuno se je zgodil tudi incident, ko se je skupina 50 študentov odpravljala na FDV z namenom, da se udeleži javne tribune. Na poti, v bližini železniške postaje, jih je namreč zaustavila policija, jih obkolila in jim dobre pol ure preprečevala, da bi nadaljevali s potjo, brez obrazložitve postopka in razlogov zadrževanja. Skupina študentov se je naposled le uspela udeležiti javne tribune, kar so udeleženci v glavni predavalnici FDV pospremili z glasnim aplavzom.

vir in foto na: http://24ur.com/naslovnica/novice/slovenija/20070523_3098214.php

Ni komentarjev: