sobota, 14. november 2009

Povzetek dogajanj na FDV - 12.11.2009

Pismo podpore avtonomnim študentom in študentkam

Univerza je padla!
Srečanje »Novi izzivi svetovni varnosti. Celosten pristop in novi strateški koncept Nata«, do katerega je prišlo na Fakulteti za družbene vede 12.11.2009 je dokaz, da znanost (in s tem Univerza) ni več avtonomna. Namesto da bi Univerza (in fakultete v njej – sploh pa tiste, ki poučujejo socialne znanosti!) zavzela kritično stališče do (širših) družbenih dogodkov, jih z gostovanjem vulgarno ideoloških »institucij« celo podpira. To je znak resignacije, diskurza, ki se odraža v izjavah tipa: »spremenimo sitem od znotraj« ali natančneje: »popravimo kar je slabega v sistemu« (in ustvarimo »kapitalizem s prijaznim obrazom«).

Med tem ko so na Filozofski fakulteti študenti in študentke le dan poprej »zasedli« osrednjo avlo in hodnike, ter priredili plenum na katerem so razpravljali o »trenutnem stanju visokega šolstva« in širši študentski problematiki – je to morda prvi resni premik k temu, da se slovenski študenti in študentke pridružijo Francozom, Grkom, Avstrijcem, Severno Američanom itd.? –, dan po tem servilneži na FDV v svoje prostore prostovoljno (sic!) povabijo militaristično/teroristično »institucijo« in tako pod krinko akademske diskusije omogočajo in podpirajo najbolj izprijeno obliko humanizma: »humanistični militarizem«. Avtonomne študentke in študenti, ki so svoje nestrinjanje pokazali na ravni transparenta (ki je med drugim legitimna – sicer pa ne edina – oblika izkaza stališča in način artikulacije) pa so bili s silo odstranjeni iz prizorišča.

Dogodek pa je potrebno ubraniti pred tem, da se ga zreducira na raven (zgolj še enega) spektakla. Zato na tem mestu – kot izkaz podpore – predlagam drugačno branje dogodka: ker so bili/bile avtonomni študenti in študentke s silo odstranjeni iz prizorišča lahko to beremo kot »izkaz pozornosti« s strani kritiziranih. To me napotuje na misel, da taki protesti – kljub vsem »doksičnim« psevdokritikam – nosijo v sebi učinek, pa čeprav postopoma in ne z rezom. Ko se takih načinov mirnega izkaza nestrinjanja ne bo več upoštevalo, ko se torej ne bo nihče več odzval na njih, bo družbeno stanje popoln horror (takrat, bojim se, bodo tudi kritični izgubili vso kritičnost in z nasiljem izkazovali svoja mnenja). Zaenkrat živimo »le« na meji »horrorja« saj so očitkov, zmerjanj, represije (in nasilja) deležni tisti, ki so pripravljeni zavzeti kritično stališče (avtonomni subjekti), ne pa tisti, ki podpirajo hegemonijo (servilneži, katere bi odprto – t.j. kritično refleksivno – družbeno polje enostavno izločilo iz diskusije, a brez elementa nasilja). Sprevrženost konteksta v Sloveniji je abotna, saj se jo reproducira na vsakem koraku (tako je za Boruta Pahorja prihod mednarodne teroristke le »vljudnostni obisk«, za nekritične posameznike in posameznice pa je akt avtonomnih študentk in študentov »brezglavo« dejanje). Ponovno smo priče sprevrženosti, ki iz diskusije izloči kritično misleče posameznike, ki imajo pertinetno stališče, namesto da bi se »izločilo« tiste, ki zgolj reproducirajo »obče« mnenje (ki je produkt ideološkega konsenza).

Izkaz nestrinjanja avtonomnih študent in študentov zato podpiram in berem kot dogodek, ki nam govori: »Rešimo Univerzo!«.


Tomaž Gregorc (UP FHŠ), Izola 13.12.2009

petek, 13. november 2009

FDV ven iz FDV!


Novi izzivi svetovni varnosti. Celosten pristop in novi Strateški koncept Nata. To je bil naslov predavanja »eminentnih« strokovnjakov NATO pakta, 12.11.2009 na Fakulteti za družbene vede (FDV) v Ljubljani. Kaj za vraga so Jamiea Shea, Madeleine Albright in podporniki severnoatlantske teroristične organizacije počeli na FDV? Zakaj niso razpravljali sredi makovih polj v Afganistanu ali med begunci sredi Iraka, kar je rezultat njihovih dejanj? Vojni dobičkarji in podpihovalci vojn nam pridigajo o prihodnosti vojaško-vojnega pakta, ki pod pretvezo varnosti in svobode širi območje podvrženo hegemoniji kapitala. Madeleine Albright, bivša državna sekretarka ZDA, je podpirala embargo v Iraku, zaradi česar je umrlo preko pol milijona otrok, sodelovala pri bombardiranju ZRJ, etc. Vodstvo fakultete na čelu z obrambno ministrico Ljubico Jelušič, ki prihaja iz iste fakultete, je seveda zelo počaščeno, saj so bili v družbi najboljših »strokovnjakov«, ki so se »strokovno in uravnoteženo« predavali in diskutirali. Poleg tega to ni bilo prvič, saj so že v času kampanje za vstop v NATO pakt kvazi strokovnjaki gostovali na FDV in propagirali širitev pakta. Zgodovina se ponavlja. Ponavlja pa se tudi nasprotovanje, saj predavanja nikoli niso bila brez motenj študentov in študentk, ki se zavzemajo za de-militarizacijo univerze. V nekaj letih, ki so minila od prve študentske intervencije, pretežno glasbene oblike, se je stanje tako zaostrilo, da je FDV na pomoč poklicala policijo, da bi odstranila grožnjo, ki so jo predstavljali študentke in študenti z deljenjem brezplačne hrane in protestnim transparentom. Gospodarje vojn bodo motili vedno, ko bodo vstopili na fakultetna tla. Fakulteta je postala del represivnega sistema, ki ga visoko ceni, saj je samo-odpravila davno izborjeno pravico avtonomije, ki je univerzo ščitila pred posegom državne represije. Še več s ponosom gosti svetovne teroriste in njihove kolaboracioniste, ki svetovnemu prebivalstvu raje darujejo bombe, kot pa hrano. FDV se je s podpiranjem vojaških zvez in državne represije dokončno transformirala v Fakulteto za destruktivne vede.

Za avtonomijo univerze, proti represiji in destrukciji!


Po represiji, še cenzura

Objektivnost FDVja o včerajšnjem dogajanju: (Novica se nahaja na http://www.fdv.uni-lj.si/novice/po_novici.asp?l=2009&id=88)

Novi izzivi svetovni varnosti
(FDV, 13.11.2009)

Udeležence srečanja je uvodoma pozdravila in nagovorila ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič. Sledila je razprava o novih izzivih svetovni varnosti, o potrebi po celostnem pristopu za soočanje z njimi in o Natovi vlogi v razvijajoči se svetovni varnostni arhitekturi, na kateri so poleg ministrice sodelovali direktor Natovega političnega načrtovanja dr. Jamie Shea, član Natove skupine strokovnjakov in italijanski veleposlanik Giancarlo Aragona, profesor na Univerzi Južne Danske prof. Sten Rynning in predsednik Evro-atlantskega sveta Slovenije dr. Anton Bebler. Razpravo je vodila Jerca Zajc s Televizije Slovenija, po njej pa je sledila še javna diskusija z vprašanji in mnenji udeležencev.

Izjava Zavezništva za Eksperimentalno Svobodo



Včerajšnje dogodke na Fakulteti za družbene vede razumemo kot neizmerno pomembne. Fakulteta, ki je na sicer avtonomno posest Univerze povabila organe svetovne morilske sile kapitala NATA, se očitno ne zaveda svojih dejanj. Z organizacijo dogodka je kršila lasten statut, v trenutku panike pa še več drugih pomembnih členov. Dekan fakultete je na svoje študente poslal oboroženo policijo in se tako nasilno odzval na sicer povsem miroljuben protest študentov. Takšnih ekscesov ne bomo več tolerirali. Kot študenti FDV-ja se zavedamo, da se tovrstnih praks protestov učimo pri nekaterih predmetih na fakulteti in so nam podani kot popolnoma legitimni. Seveda se tudi zavedamo, da so nam podane tudi ostale “legitimne” bedarije iz ust egoističnih predavateljev, ki so vedno znova arogantni in dosežejo svoj resničen raison d’etre šele ob javnem priznanju, da ne vedo, o čem govorijo. Pomanjkanje moči v privatnem življenju pa izživljajo na svojih študentih.

Fakulteta svojo takozvano avtonomijo krši ob vsakem izvajanju bolonjske reforme, evropsko priznanega faliranega projekta. Študentom nam je v veliki meri ukraden čas, ki ga moramo zapravljati za pisanje povsem debilnih seminarskih nalog, ki nas ne učijo drugega kot že zdavnaj preperele dikcije, neke oblike pisanja, ki jo tako ali tako nihče ne jemlje resno. Mrtev čas nam je prodan v zameno za numerične ocene, nagrado servilnosti, ponižanosti in splošni odtujitvi od sicer pomembnih problematik. Najbolj odlikovana izmed vrlin na univerzi je pasivnost. Samoorganizacija je avtomatično sprejeta kot nevarnost, kar se je še posebno dokazalo včeraj.

Zavračamo očitno falirane reforme in v solidarnosti s skupinami študentov po Evropi, ki so že in še protestirajo proti bolonjski reformi, zahtevamo takojšno opuščanje prakticiranja omenjene reforme. Če nam časa za refleksijo, za osvobojeno delo in za kritičen premislek ne izročite, si ga bomo pač izborili sami.
Zahtevamo spoštovanje pravice do javnih plenumov na posesti fakultete. In sicer, da se plenumov ne prekinja, se jih dopušča vsak dan in lahko trajajo tudi celo noč.
Zahtevamo uporabo praznih prostorov na fakulteti kot avtonomnih prostorov za samoorganizacijo študentov, za vodenje lastnega programa, ki ni nujno prijavljen ali dokumentiran ali v sklopu univerze. Kakršne koli uspehe bomo seveda javno deklarirali.

Zavezništvo za eksperimentalno svobodo,
Ljubljana, 13. November 2009

Mediji o včerajšnjim dogajanjem na Fakulteti za Destruktivne Vede

radio študent

pop tv


rtvslo

dnevnik

vecer
Objavljamo primer "strpne militantnosti" v obliki zapisane groženje naslovljene na študente in študentke + materializacijo v obliki videa.

>> From: Matej Fugina
>> Date: 2009/11/11
>> Subject: Re: ŠTUDENTSKA AKCIJA - NATO OUT!! VABILO
>> To: ena-izmed@googlegroups.com

>> Fantje in dekleta, glavo v roke! Obljubljam vam in tega se
>> nameravam(o) 100% držati: če bo kdorkoli sral po FDV-ju s svojimi
>> skvoterskimi "black-block" protiimperialističnimi izpadi, ga bomo
>> fizično
>> odnesli ven. Dogodek bo organiziran na visokem nivoju, namenjen pa bo
>> resni
>> diskusiji o prihodnosti evro-atlantskih integracij. Če se z njimi ne
>> strinjate, imate možnost se dogodka udeležiti in podati konstruktivno
>> kritiko, ki naj bo argumentirana. Lepljenje prečrtanih svastik,
>> "grafitiranje" stranišč ipd bo strogo sankcionirano. To ni metelkova.
>> Delete

četrtek, 12. november 2009

Izredni sestanek, srečanje in debata

Kar se je zgodilo danes (12.11. 2009) na FDV ob srečanju na temo NATA je nedopustno!
Popisovanje študentov s strani policije NA ozemlju fakultete, kjer se to NE sme zgoditi, debate o NATU, o kvazi razoroževanju Sveta NA fakulteti, napad domoljubnih obramboslovcev in neodzivnost, še več, preziranje, toleriranje in dejansko povzročanje sile nad avtonomnimi študenti tudi s strani FDV osebja!

Vabljene in vabljeni na:

Izredni sestanek, srečanje in debato o tem, kaj mora Univerza biti, kaj nikoli ne sme biti ter kaj lahko ob tem naredimo študentje/ke, v ponedeljek 16.11. ob 19ih v Infoshop na Metelkovo.

Podpora Alternative obstaja

Napad na AVTONOMIJO Univerze!

Študentje Univerze na Primorskem zbrani v civilni iniciativi ALTERNATIVA OBSTAJA strogo obsojamo napad na avtonomijo Univerze na Fakulteti za družbene vede, kjer so dne 12.novembra 2009 gostili srečanje »Novi izzivi svetovni varnosti. Celosten pristop in novi strateški koncept Nata«. Vodstvo »fakultete«, oziroma izpostave vladajoče ideologije, je širšo javnost povabilo na srečanje »eminentnih« snovalcev širjenja militaristične paradigme »humanističnega militarizma«. Med povabljenimi sta bile tudi ministrica za obrambo RS Ljubica Jelušić in svetovna teroristka odgovorna za številna genocidna dejanja širom našega planeta, nekdanja državna sekretarka ZDA Madeleine Albright (neodzivanje na genocid v Ruandi, kot veleposlanica ZDA v Združenih narodih; zagovornica gospodarskih sankcij na Irak, zaradi katerega ni bilo možno uvažati zdravil in zaradi česar je umrlo okoli pol milijona otrok – izjava teroristke : »Mislimo, da je vredno tega!«, kar je kasneje »obžalovala«; zagovornica nezakonitih in od Varnostnega sveta ZN nepotrjenih bombardiranj Iraka, Zvezne republike Jugoslavije in Afganistana – izjava teroristke : »Kakšno smisel imajo naše veličastne vojaške zmogljivosti, če jih ne uporabljamo«; itd.).

Avtonomni študenti so skušali na demokratičen in legitimen način izraziti nezadovoljstvo in protest proti hudemu kršenju 9.člena Statuta Univerze v Ljubljani, ki pravi : »Uniformirani pripadniki policije ali oboroženih sil ne smejo nepovabljeni vstopiti v prostore univerze, razen v nujnih primerih posredovanja, ko je v nevarnosti življenje in telo ali premoženje«, toda vodstvo »fakultete« je na militarističen način, v slogu srečanja, s posredovanjem redarjev »fakultete« in kasnejšim posredovanjem oboroženih sil slovenske policije nakazalo, da jim je malo mar za težko izborjene vrednote današnje družbe – avtonomijo Univerze in kritično-refleksivni habitus na Univerzi in da se raje priklanjajo politikam vladajočih struktur in priklanjajo militarističnemu diskurzu širjenja »zahodnjaškega« tipa demokracija z bombami in orožjem na »primitivna«, nedemokratična območja sveta.

Ker so bili predstavniki vladajoče strukture, vojske in svetovnih terorističnih organizacij in diplomacij očitno povabljeni s strani vodstva »fakultete«, zahtevamo zaradi najhujše možne kršitve Statuta Univerze, kršenja AVTONOMIJE UNIVERZE, ODSTOP DEKANA Fakultete za družbene vede v Ljubljani in odstop vseh zaposlenih na FDV, podrepnikov vladajoče politike in militaristične paradigme, ki so odgovorni za organizacijo srečanja.

ALTERNATIVA OBSTAJA, Koper 12.11.2009

FDV skupaj z NATOM nad študente

Fakulteta za družbene vede je danes, 12. novembra, 2009, gostila srečanje pod imenom „Novi izzivi svetovni varnosti. Celosten pristop in novi Strateški koncept Nata“. Kot javna institucija je tako ponovno klonila pod pritiski vladajoče ideologije in se spremenila v poligon za širjenje militarističnih diskurzov, ki v univerzitetnem prostoru nimajo kaj iskati. Take razprave morda sodijo na Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, na fakultetah pa taka militaristična propaganda gotovo ne prispeva k razvoju kulture strpnosti in sožitja v globalnem svetu.

Vodstvo Fakultete za družbene vede, ki bi moralo zaščititi javni in avtonomni prostor študentov, profesorjev in delavcev fakultete, je namesto treznega razmisleka o lastnem delovanju raje fizično obračunalo s svojimi študenti. Nad avtonomne študente, ki so na demokratičen, dostojen in nenazadnje legitimen način protestirali proti blatenju osnovnih načel avtonomije Univerze, je „nekdo“ poslal redarsko službo FDV. Ta je s fizično silo odstranila miroljubne protestnike, s čimer je bilo v univerzitetnih prostorih vzpostavljeno izredno vojno stanje oziroma diktatura fizične sile, kar je omogočilo „normalno“ izvedbo zastavljenega predavanja.

Z nadlegovanjem so se soočili tudi študentje, ki so na javnem in avtonomnem prostoru pred Fakulteto za družbene vede delili hrano v akciji „HRANA NE BOMBE!“. Brezplačno deljenje hrane v času gospodarske krize, ko na stotine družin v Sloveniji nima dovolj sredstev za nakup osnovnih živil, je očitno tako moteča, da je „nekdo“ proti temu zločinskemu početju naročil organe pregona Republike Slovenije. Policija je na javnem prostoru Fakultete izvajala represijo in nadlegovala študente ter jim oteževala deljenje brezplačne hrane, nakar sta se oborožena policista odpravila še v prostore fakultete. Ravno način obravnave miroljubnih protestnikov, ki so potisnjeni v vlogo kriminalcev, potrjuje bojazni študentov pred menda strokovnimi srečanji, za katerimi se dejansko skriva diskurz vojne in militarizma.

Spričo obeh represivnih posegov proti avtonomiji študentov in s tem tudi proti avtonomiji Univerze, lahko sklenemo, da je z današnjim dnem Fakulteta za družbene vede postala vojno območje, kjer bo vsak poskus avtonomnega delovanja in povezovanja študentov zatrt z represijo. Ker gre za hujšo kršitev načel avtonomije Univerze od vodstva Univerze v Ljubljani in vodstva Fakultete za družbene vede zahtevamo takojšnja pojasnila o posegu redarske službe in policije v avtonomnost delovanja študentov. Odgovorne osebe morajo prevzeti odgovornost za nezaslišano kršenje osnovnih demokratičnih načel. Komu so bili kritično misleči študentje tako moteči, da je nadnje poslal redarsko službo in policiste?

              Avtonomni študenti proti militarizaciji univerze

FOTKE Z JAVNEGA ŠTUDENTSKEGA PLENUMA NA FF