torek, 17. november 2009

Protestno pismo zaradi izgredov prejšnji četrtek

Spoštovano vodstvo FDV,

spodaj navedene zaposlene in zaposleni na FDV najostreje protestiramo proti fizičnim izgredom in sramotnemu maltretiranju naših študentk in študentov, ki so ji jih privoščili varnostniki, policisti in neonacisti med posvetom vojaške organizacije na FDV zadnji četrtek, 12. novembra. Zavzemamo se za naslednje.

1. PROTI PRISOTNOSTI VOJSKE NA FDV. Vojaške uniforme nimajo kaj početi na akademski instituciji: kot se je izkazalo tudi v tem primeru, z vojsko ni možen noben dialog iz preprostega razloga, ker je to vojska, ki priznava le argument moči in ne moči argumentov. Civilisti - študentje - ki se niso strinjali s prisotnostjo vojske na akademski instituciji, so bili grobo fizično odstranjeni. O tem priča tale posnetek
http://www.youtube.com/user/protimilitarizaciji#p/a/u/2/ck_J0GDhMAw . Vojska naj ostane v vojašnicah, tam dela še najmanj škode, in tam naj si organizira takšne in podobne posvete in parade.

2. PROTI PRISOTNOSTI POLICIJE NA FDV. Oboroženi policaji nimajo kaj iskati na akademski instituciji: fakulteta mora biti prizorišče odprte in mirne diskusije študentov in znanstvenikov, ne pa pendrekov in orožja (
http://www.youtube.com/user/protimilitarizaciji#p/a/u/1/GszHTeWf4Ks ). Zahtevamo pojasnilo, kdo in zakaj jih je poklical na fakulteto, ter zakaj so kar počez popisovali naše študente - koga naj bi branili in pred kom, če naj bi bil posvet akademski in če so študentje pacifistično izražali svoja mnenja? Nihče od nas zaposlenih doslej ni videl policaja ne na naši fakulteti, ne na nobeni drugi akademski instituciji - obstaja nenapisano pravilo, da orožje ne sme čez prag univerze (zunaj zakonskih preiskovalnih pooblastil, ki pa v tem primeru nikakor niso bila izkazana). Policija naj raje lovi kriminalce in prekupčevalce z orožjem, kot pa maltretira naše študente.

3. PROTI PRISOTNOSTI NEONACIZMA NA FDV. Že pred leti, 2006 je bila na senatu FDV dana pobuda za spremljanje nestrpnosti zaradi zgodnjih znakov pojavljanja neonacistov in neonacističnih organizacij, ki pod lažnimi maskami domoljublja širijo nacistično propagando in novačijo za svoje nacistične organizacije, kot so Tu-je-si (
http://www.tu-je.si/ ), hervardi( http://www.hervardi.com/ ) in desničarski skinheadi. Obstajajo indici, da so med vodilnimi člani teh organizacij žal tudi naši študentje. Eden izmed njih, očitno med bolj fanatičnimi, je sprovociran nad organiziranjem mirnega protesta zoper posvet vojaške organizacije na FDV, na mailing listi študentskega časopisa Tribuna grozil z naslednjimi besedami (navajam spodaj, v poševnem tisku), ki so jih potem ekstremni desničarji tudi uresničili, saj so se fizično lotili protestnikov.


---------- Forwarded message ----------
From: Matej Fugina <matej.fugina@amis.net <
mailto:matej.fugina@amis.net> >
Date: 2009/11/11
Subject: Re: ŠTUDENTSKA AKCIJA - NATO OUT!! VABILO
To: casopistribuna@googlegroups.com <
mailto:casopistribuna@googlegroups.com>

Fantje in dekleta, glavo v roke! Obljubljam vam in tega se
nameravam(o) 100% držati: če bo kdorkoli sral po FDV-ju s svojimi
skvoterskimi "black-block" protiimperialističnimi izpadi, ga bomo fizično
odnesli ven. Dogodek bo organiziran na visokem nivoju, namenjen pa bo resni
diskusiji o prihodnosti evro-atlantskih integracij. Če se z njimi ne
strinjate, imate možnost se dogodka udeležiti in podati konstruktivno
kritiko, ki naj bo argumentirana. Lepljenje prečrtanih svastik,
"grafitiranje" stranišč ipd bo strogo sankcionirano. To ni metelkova.


Nosilce takih idej in žal tudi akcij - pred meseci so tako z nacističnimi znaki popisali enega izmed prostorov na FDV - je mogoče takoj prepoznati, saj se ponosno oblačijo v neonacistična oblačila in izkazujejo skrajno desničarske simbole. Zato pozivamo pedagoge in tudi vodstvo FDV, da s sredstvi, ki jih imamo na razpolago - torej z našim znanjem, odprto diskusijo in strpnostjo - stopimo po robu tem organiziranim posameznikom.

Skratka, dogajanja prejšnji četrtek niso v ponos naši fakulteti, ki je in mora ostati prizorišče kritične diskusije, svobode govora in avtonomije zoper katerokoli moč: vojaško, policijsko ali neonacistično. Kaj takega se ne sme nikoli več ponoviti.


Mitja Velikonja

Aleš Debeljak

Žiga Vodovnik

Andrej Lukšič

Gregor Petrič

Cirila Toplak

Franc Trček

Mirjana Ule

Sašo Slaček

Blaž Ilc

Mirt Komel

Vasja Lebarič

Tanja Rener

Peter Stanković

Aleš Črnič

Igor Vobič

Tanja Kamin

Andrej Kurnik

Luka Zevnik

Ksenija Šabec

Gregor Tomc

Andreja Vezovnik

Metka Mencin Čeplak

7 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Očitno se vam je resnično skisalo. Jojjoj.

Anonimni pravi ...

Sram me je, da hodim na isto fakulteto z vami lažnjivci.

Unknown pravi ...

pa saj to ne more biti res...vprašal se bi kdo je tu sedaj nestrpen in širi laži...

Anonimni pravi ...

laži, laži pa še enkrat laži

Anonimni pravi ...

"spoštovani" metelkovc- mavrični ljudjei! pejte tam pod mavrico pisat neke eseje,brat borovnice, zalivat travo (saj vemo katero)... delajte kar pač že vse delate, ampak da motite neko normalno akademsko konferenco... pač če niste razviti na takem nivoju, se pač tega ne udeležite! nasilno odstranjeni... haha, res, samo v posmeh ste si lahko in pa žalost na drugi strani seveda, ker pač niste sposobni za kaj več.

Anonimni pravi ...

Ker so bile moje besede vzete iz konteksta, objavljam celotno objavo:

"V bistvu sem naveličan. Močno sem naveličan, da se na Fakulteti za družbene vede namerno ne spoštuje pravil, da se fizično škoduje inventarju in da se krši zakon (blatenje državnih simbolov). Naveličan sem, da se v zvezi s tem ne naredi NIČ, zato ker je za tovrstnim kršenjem pravil in zakona vedno dober alibi, ne bom ga posebej izpostavljal, je vsem jasen. Ko je en samcat kreten iz neznanih razlogov s flomastrom na ploščice narisal kljukast križ, je vodstvo FDV dalo ven izjavo. Izjavo?

In zato sem diskriminatoren. Z razlogom. In ne bi smetil mailing liste s svojimi izpadi, če ne bi:
1. Bil prijavljen na mailing listo z namenom sodelovati v nekem bodočem psevdo-družbeno kritičnem študentskem glasilu, ki pa je od samega začetka samo enostranski.
2. Se ta mailing lista izrabljala za tovrstne študentske "akcije", ki so zopet pristranske in nimajo s Tribuno nič.
3. Vse te pobude prišle prav iz FDV.

Ne nameravam se vmešavati v take in drugačne iniciative, ker niso moj problem. V tem primeru gre preprosto za to, da obstajajo na FDV študenti, ki v tem dogodku vidijo veliko mero strokovnosti in pri tem z veseljem sodelujejo. Obstajajo društva, ki se ukvarjajo s pripravo tovrstnih projektov. In kot predstavnik enega od teh društev se želim pridružiti Tribuni, da bi delil naše izkušnje z ostalimi, saj smo dosegli mnogo in med drugim mnogo tudi pripomogli k razvoju naše stroke in znanosti. In potem tole: nož v hrbet - iniciativa PROTI takemu dogodku iz neutemeljenih in nestrokovnih razlogov. Politiziranje in moraliziranje in namerno rušenje dela kolegov, ki za nameček obiskujejo še isti faks - na žalost." (Matej fugina, 11. 11. 2009)

Anonimni pravi ...

Kaj nj rečem... za zjokat.