sreda, 13. junij 2007

Študenti sprostili Zbor za republiko (poročilo)

V torek, 12. junija 2007, je v Cankarjevem domu potekal Zbor za republiko pod naslovom Sproščena Slovenija 2007?. Namen tribune je bil po besedah njenega predsednika Petra Jambreka "pregledati, primerjati in oceniti stanje duha in stanje demokracije v republiki", po drugi strani pa več kot očitno tudi legitimizacija sedanje oblasti, saj je Jambrek med drugim dejal, da ta Vlada potrebuje vsaj še en mandat, "da vsaj približno sanira 12 let nesproščenosti na 50 let podlage diktature."

Svoj pogled na stanje v državi so v neformalnem delu Zbora v avli Cankarjevega doma predstavili tudi študenti organizirani v Avtonomni tribuni. Okrog 50 aktivistov je zasedlo osrednji del avle pred vhodom v dvorano [1] in tam izvedlo predstavo "Slovenija se sprošča", katere namen je bil opozoriti na "avtoritarne poteze Vlade RS in članov Zbora za republiko, ki poskušajo na silo »sprostiti« študente, tako kot so se že pred njimi lotili predstavnikov drugih družbenih skupin". V predstavi so se že »sproščeno zmasiranim« medijem, predstavnikom delavcev in policistom pridružili trenutno »sproščeno masirani« študentje, predstavniki univerz in predstavniki javnega zdravstva, katere so »sproščeno masirali« predstavniki Vlade RS in Zbora za republiko. Med masiranjem pa so na nadaljnjo »sproščeno« obravnavo potrpežljivo čakali tudi predstavniki družin in mladih. Avtonomni študenti so med akcijo delili tudi položnice za šolnine, letake s svojimi stališči ter plakate s "proti-vladno" vsebino. Z akcijo so protestirali proti stanju v državi [1] in ne-demokratičnim metodam Vlade ter proti vladnim načrtom za spreminjanje zakonodaje o visokem šolstvu.

Odzivi udeležencev Zbora za republiko na akcijo študentov so bili različni. Nekateri so želeli slišati, kaj imajo za povedati in jih celo podprli, najbolj glasni pa se se izkazali za zelo nesproščene, saj so študente zmerjali s komunisti, jih pošiljali v Srbijo (?), Drnovška zmerjali s šiptarjem ipd. Med bolj glasnimi so bili tudi nekateri protagonisti vaških straž v Ambrusu. Na vprašanje, ali so razočarani nad odzivom, je eden izmed študentov dejal: "Ne, ker je jasno, da na zbore hodijo militantni predstavniki določene opcije in ker je Zbor za republiko očitno desničarska pobuda, sem pričakoval to nestrpnost in fašizem njenih predstavnikov." Tudi sicer je bilo očitno opaziti hudo obremenjenost udeležencev Zbora za republiko s preteklostjo, saj so izjave nekaterih naravnost kričale, da druga svetovna vojna še ni končana in da je svet še vedno le v dveh barvah. Protestniki, ki izhajajo iz nekega drugega okolja in so predstavniki novih generacij, so se seveda lahko samo smejali izjavam in napadom tipa "protestirati bi morali dvajset let nazaj" in "koliko so (Kučan in podobni) vam plačali". Najbrž res ni bilo za pričakovati, da bi podporniki sedanje oblasti videli preko ideoloških delitev preteklosti, da bi razumeli probleme in zaskrbljenost današnje mladine, kaj šele avtonomni in nestrankarski ter s preteklostjo neobremenjen način organiziranja, ki ga prakticira Avtonomna tribuna.

Med bolj sproščenimi odzivi na akcijo so bili kratki dialogi z Ministrom Zupanom [1 2], nasmeški Ministra Rupla [1] ter nekaterih drugih, čeprav je šlo najbrž bolj za igranje sproščenosti in pred kamerami nadeto fasado, kot pa za dejansko sproščenost. Verjamemo, da je Minister Zupan to noč vendarle preživel nekoliko manj sproščeno, kot bi jo sicer. Prav tako se Minister ni prav dolgo zadrževal v družbi študentov, njegov aroganten in pokroviteljski odnos pa je bil edini odgovor, ki ga je premogel.

Avtonomna tribuna sicer glasno nasprotuje načrtovanim reformam visokega šolstva, ki med drugim vključujejo tudi privatizacijo in ukinjanje avtonomije univerz ter nadaljnje uvajanje šolnin. Zahtevajo umik osnutka zakona o visokem šolstvu in raziskovalni dejavnosti, ki ga je Ministrstvo za visoko šolstvo pripravilo brez socialnega dialoga vseh partnerjev, brez upoštevanja strokovne javnosti, Univerze, študentov in sindikatov. Za zakon tudi pravijo, da je konceptualno povsem zgrešen in napoveduje nadaljnje aktivnosti proti trenutnemu stanju.


V diskusijo se lahko vključite na:
http://avtonomnatribuna.mojforum.si/

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]discount adobe photoshop cs3 full retail edition, [url=http://firgonbares.net/]Collection Mac[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] buy dreamweaver online non profit adobe software
adobe software discounts [url=http://firgonbares.net/]order software review[/url] cheapest anti virus software
[url=http://firgonbares.net/]windows xp wallpaper[/url] free download of adobe photoshop cs2 for mac
[url=http://firgonbares.net/]2 Content Retail Price[/url] fix office 2003 oga update
software shop inc [url=http://firgonbares.net/]quarkxpress 8[/b]

Anonimni pravi ...

[url=http://bariossetos.net/][img]http://vonmertoes.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]buy genuine microsoft software, [url=http://bariossetos.net/]software to purchase[/url]
[url=http://bariossetos.net/][/url] retail store design software buy sat nav software
acdsee crack [url=http://vonmertoes.net/]activation key for kaspersky[/url] 2009 Retail Price
[url=http://hopresovees.net/]how do i install second disk of adobe creative suite 3[/url] kristanix software button shop
[url=http://hopresovees.net/]filemaker pro 7 download[/url] kaspersky 7 serial
www macromedia com software flash [url=http://hopresovees.net/]microsoft office oem software[/b]