nedelja, 10. junij 2007

Mladina: "Gre za osnutek zakona ali ne?"

Minister Zupan in premier Janša v očitnem navzkrižju

Osnutek Zakona o visokem šolstvu je v maju dvignil na noge rektorsko konferenco, raziskovalne inštitute, študentsko organizacijo, študente same in širšo javnost, kar je ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jureta Zupana vidno zbegalo. Ta ponedeljek, 28. maja, pa so vprašanja dveh opozicijskih poslancev premieru Janezu Janši in ministru v DZ razkrila, da obstaja zmeda v samem vrhu vlade, saj sta Janša in Zupan isti dan vsak zase ponujala diametralne razlage glede obstoja osnutka zakona in njegove priprave.

Poslanec skupine Zares, Pavel Gantar, je Janšo ob 15.30 med drugim vprašal: "Ali je res treba priti na dan z na hitro sklepanim zakonom, (...) ne da bi pred tem opravili obsežno javno razpravo v akademskih krogih, med študenti, gospodarstvom ..." Janša je protestiral, češ: "Kar se tiče Zakona o visokem šolstvu, gospod Gantar, tega zakona ni. Vlada ni obravnavala nobenega zakona o visokem šolstvu, noben vladni odbor ni obravnaval nobenega zakona o visokem šolstvu ..." Minister Zupan pa je tri ure pozneje poslancu LDS Ljubu Germiču, ki je zahteval pojasnila glede obstoja osnutka zakona, povedal: "Mislim, da smo zadovoljni, da smo našli skupni jezik, se pogovarjamo, jaz sem se pogovarjal z vsemi rektorji, z vsemi, mislim, da ni bilo prav nobenih težav, da ne bi tega dialoga naprej nadaljevali." Lepo, a zakaj potem ni tega osnutka na spletni strani vlade ali ministrstva; to ne bi bila zgolj lepa gesta, saj mora biti objavljen po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja? Janša je glede tega komentiral: "To, kar je minister poslal v mnenje dela strokovne javnosti, ni bil osnutek zakona, ni bil objavljen na spletnih straneh in tudi nobene normativne podlage za to ni bilo."

Čudno, kajti Zupan že ves mesec medijem govori prav o osnutku. STA je na primer 9. maja poročala: "Zupan je na novinarski konferenci poudaril, da je osnutek ustrezna podlaga za nadaljnje delo, saj vsebuje problemska vprašanja, o katerih se v znanstveni sferi že dolgo govori." Tudi SVIZ že ves čas govori o osnutku zakona, stvari so dostopne na spletu. Kje je torej problem? Se Zupan in Janša ne razumeta v terminologiji, nimata dovolj dobre medsebojne komunikacije ali pa je stvar preobčutljiva, da bi se okoli nje smela razviti širša debata?

vir: http://www.mladina.si/tednik/200722/clanek/uvo-manipulator--erik_valencic-2/

Ni komentarjev: