torek, 12. junij 2007

SiOL: "Zbor za republiko: Slovenija še ni dovolj sproščena"

Ljubljana - Udeleženci javne tribune Zbora za republiko z naslovom Sproščena Slovenija leta 2007? v Cankarjevem domu so v svojih nastopih ocenjevali predvsem stanje duha in demokracije v Sloveniji.
Strinjali so se, da Slovenija še ni dovolj sproščena, predvsem na področju gospodarstva, medijev in visokega šolstva. Kot zgled demokracije in konsenza pa so izpostavili Jožeta Pučnika in pozdravili odločitev vlade, da po njem poimenuje ljubljansko letališče.

"Potrebujemo več sproščenosti"

Po mnenju akademika Janka Kosa stanje duha v sproščeni Sloveniji še ni idealno, zato je ocenil, da je vprašaj v naslovu javne tribune na mestu. "Kljub temu, da v zboru menimo, da še nismo dovolj sproščeni, in da levica misli, da nismo več sproščeni, je bistvena skupna ugotovitev, da potrebujemo več sproščenosti," pa je dejal zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je sicer primerjal dosežke samostojne Slovenije z dosežki ostalih nekdanjih jugoslovanskih republik.

Jerovšek: Ali levica sploh igra pošteno politično tekmo?

Slovenija ni sproščena in ne deluje na podlagi resnice in dejstev, je dejal profesor in nekdanji ustavni sodnik Tone Jerovšek. Dodal je, da so v politiki podtikanja dovoljena, vendar v pravu in regulaciji to ni možno. Kot pravnik se je namreč vprašal, ali se opozicija in sploh levica danes poslužuje poštene politične tekme, ali prispeva k sproščeni Sloveniji in ali kritiko utemeljuje na dejstvih in na resnici. Prepričan je, da pravna država stoji in pade na dejstvih in resnici. Predstavil je tri teze.

"Mediji ogrožajo pravno državo"

"Sedanja gonja opozicije zoper koalicijo in zlasti zoper vlado ne temelji na dejstvih. Dejstva so drugačna, trditve ne temeljijo na resnici. Pravna država je ogrožena, ker so mediji nenehno v službi poudarjanja očitnih neresnic in jo še generirajo z dnevnim vzdrževanjem, ki ima za cilj ustvarjanje psihoze in latentne napetosti v družbi," je dejal Jerovšek.
Tribune sta se poleg članov zbora udeležila tudi evropska poslanca Alojz Peterle in Borut Pahor.

Študenti opozarjajo na "sprostitev na silo"

Javno tribuno je spremljala akcija Avtonomne tribune študentov, s katero so želeli opozoriti na avtoritarne poteze vlade in članov Zbora za republiko, ki poskušajo na silo "sprostiti" študente, tako kot so se že pred njimi lotili predstavnikov drugih družbenih skupin. Nekaj deset študentk in študentov je v preddverju Cankarjevega doma uprizorilo javno vladno masiranje družbenih skupin.

Javne tribune so se med drugim udeležili številni ministri in poslanci. Povabljeni so bili tudi predsednik vlade Janez Janša ter sedanji in nekdanji predsednik republike, Janez Drnovšek in Milan Kučan. Kot je pojasnil Jambrek, sta se Janša in Kučan za svojo odsotnost opravičila, medtem ko se Drnovšek na povabilo ni odzval.

"Vlada potrebuje še en mandat"

Jambrek je na ponedeljkovi novinarski konferenci pred današnjo javno tribuno ocenil, da je Slovenija na četrtini ali pa na tretjini poti. Sedanja vlada tako potrebuje vsaj še en mandat, "da vsaj približno sanira 12 let nesproščenosti na 50 let podlage diktature," je dejal Jambrek.

Študentke in študenti, zbrani okoli Avtonomne tribune, se ob tem sprašujejo, ali bodo po Jambrekovem mnenju za dosego resnične "sproščenosti" v Sloveniji morali potrpeti še najmanj 50 let vladavine trenutne politične opcije, ki bo postopoma vodila v sproščeno diktaturo.

Avtonomna tribuna študentov: Raven sproščenosti drastično upadla

V odzivu na izjavo Ivana Štuheca na ponedeljkovi novinarski konferenci zbora, "da akademska sfera in visokošolski učitelji nimajo formalne pravice, da razpravljajo o predlogu zakona o visokem šolstvu na svojih ustanovah, ker jim je vrh univerze to brez posebnih utemeljitev prepovedal", pa je avtonomna tribuna študentov poudarila, da je ravno vlada tista, ki s predlogi zakonskih sprememb posega v avtonomijo univerz.

Avtonomna tribuna študentov še ugotavlja, "da je raven sproščenosti v zadnjih letih drastično upadla, ukrepi vlade in raznih zborov pa situacijo še dodatno zaostrujejo. Demontaža socialne države je očitna," so zapisali v sporočilu za javnost. (STA)


vir: http://novice.siol.net/default.aspx?site_id=1&page_id=2&article_id=12070612193431107&cid=100&pgn=1

Ni komentarjev: