petek, 13. november 2009

Izjava Zavezništva za Eksperimentalno Svobodo



Včerajšnje dogodke na Fakulteti za družbene vede razumemo kot neizmerno pomembne. Fakulteta, ki je na sicer avtonomno posest Univerze povabila organe svetovne morilske sile kapitala NATA, se očitno ne zaveda svojih dejanj. Z organizacijo dogodka je kršila lasten statut, v trenutku panike pa še več drugih pomembnih členov. Dekan fakultete je na svoje študente poslal oboroženo policijo in se tako nasilno odzval na sicer povsem miroljuben protest študentov. Takšnih ekscesov ne bomo več tolerirali. Kot študenti FDV-ja se zavedamo, da se tovrstnih praks protestov učimo pri nekaterih predmetih na fakulteti in so nam podani kot popolnoma legitimni. Seveda se tudi zavedamo, da so nam podane tudi ostale “legitimne” bedarije iz ust egoističnih predavateljev, ki so vedno znova arogantni in dosežejo svoj resničen raison d’etre šele ob javnem priznanju, da ne vedo, o čem govorijo. Pomanjkanje moči v privatnem življenju pa izživljajo na svojih študentih.

Fakulteta svojo takozvano avtonomijo krši ob vsakem izvajanju bolonjske reforme, evropsko priznanega faliranega projekta. Študentom nam je v veliki meri ukraden čas, ki ga moramo zapravljati za pisanje povsem debilnih seminarskih nalog, ki nas ne učijo drugega kot že zdavnaj preperele dikcije, neke oblike pisanja, ki jo tako ali tako nihče ne jemlje resno. Mrtev čas nam je prodan v zameno za numerične ocene, nagrado servilnosti, ponižanosti in splošni odtujitvi od sicer pomembnih problematik. Najbolj odlikovana izmed vrlin na univerzi je pasivnost. Samoorganizacija je avtomatično sprejeta kot nevarnost, kar se je še posebno dokazalo včeraj.

Zavračamo očitno falirane reforme in v solidarnosti s skupinami študentov po Evropi, ki so že in še protestirajo proti bolonjski reformi, zahtevamo takojšno opuščanje prakticiranja omenjene reforme. Če nam časa za refleksijo, za osvobojeno delo in za kritičen premislek ne izročite, si ga bomo pač izborili sami.
Zahtevamo spoštovanje pravice do javnih plenumov na posesti fakultete. In sicer, da se plenumov ne prekinja, se jih dopušča vsak dan in lahko trajajo tudi celo noč.
Zahtevamo uporabo praznih prostorov na fakulteti kot avtonomnih prostorov za samoorganizacijo študentov, za vodenje lastnega programa, ki ni nujno prijavljen ali dokumentiran ali v sklopu univerze. Kakršne koli uspehe bomo seveda javno deklarirali.

Zavezništvo za eksperimentalno svobodo,
Ljubljana, 13. November 2009

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Kako lahko kritizirate bolonjsko reformo z argumentom, da vam ne omogoča samoiniciativnosti in kritičnosti. Odgovorite mi prosim: kako se je lahko 99% udeležencev na strokovnem posvetu le-tega udeležilo prav s tem namenom - dobiti alternativen izvenštudijski vir informacij in se nato samoorganizirati z razpravo ipd.

Ideja samoiniciativnega organiziranja je, da študent z lastnim kritičnim mišljenjem pride na višjo stopnjo strokovnosti, ne da se udeležuje irrelevantnih patetičnih političnih shodov, ki ga zgolj poneumljajo z nezmožnostjo argumentacije in dialoga.

Anonimni pravi ...

zelo intiresno, hvala

N V pravi ...

TAKO SE DELA, PORKA MADONA!!!!!!!!!
SKUP JE TREBA STOPITI,KER SMO VSI V ISTEM SRANJU!


LP,1.LETNIK SOC(B0),FF